De graven van Ingrid's ouders


De derde dag zijn we een wandeling naar het centrum gaan maken langs de Wilheminaweg. Onderweg kwamen we de eerste tegenstelling tegen. Zwaar verwaarloosde huizen naast mooi gerestaureerde of goed onderhouden gebouwen. Dat het op deze foto toevallig een kerk is, is een bijkomstigheid, hetzelfde vindt je overal met woonhuizen en of kantoorgebouwen.

vervallen en gerestaureerdWe zijn verder gelopen naar Torarica, waar de ingang naar de Palmentuin is, gelegen achter het presidentieel paleis. Ingrid staat hier bij een oud graf op een heuvel in de palmentuin. We zijn vergeten wie daar ligt, maar het is dachten we een gouverneur van een paar eeuwen geleden. Jammer genoeg is dat de enige foto van die tuin. Je ziet er eigenlijk weinig van. Dat moet de volgende keer beter.

palmentuin


Daarna zijn we het centrum verder ingelopen en terwijl we aan het lopen waren stuurde ik er langzaam op aan om toch door te lopen naar Linea's-rust, de begraafplaats van Ingrids ouders. Haar ouders liggen aan beide zijden van de Wanica straat. Ma op nieuw Linea's rust en Pa op oud Linea's rust. Toen wij er kwamen was nieuw linea's rust net gekapt, het oude gedeelte was net een stuk oerwoud. Het verschil tussen beide kun je zien op de volgende twee foto's.

 

nieuw lineaNieuw Linea'srust. oud linea Oud Linea's rust.

Op de linkerfoto kun je een stok zien staan, daar hebben het graf van Helene gevonden, van haar opa en oma en van haar oom. Het graf van Cor ligt aan de andere kant, maar dat konden we niet vinden door de stevige begroeing.

schoonmaakster?De linker foto laat de dame zien die ons flink heeft willen bedonderen. Zij heeft ons wel geholpen om het graf van Cor te vinden, maar het was een misplaatste vriendelijkheid. Blank = hollander = veel geld =onnozel. Gelukkig heeft Rene de boel rechtgetrokken. We waren beide te zeer geemotioneerd en niet tot helder denken in staat. Ik kon de schade nog wel beperken, maar omdat we na twee dagen nog geen enkel idee hadden voor de plaatselijke verhoudingen, was ook ik slachtoffer.


Rene is met ons teruggegaan en omdat de dame niet te vinden was een ander aangesproken, een man die ook onderhoud aan de graven deed. Hij vroeg 2000 gulden per graf, wij waaren afgeperst voor ca. 80.000 gulden, dat was in Nederlands geld ca. fl.400,--. We zouden over twee dagen weer terugkomen, ik denk op de eerste vrijdag, om te betalen, maar ze waren nog niet klaar. Toch hebben we foto's gemaakt van alle graven. Niet alle foto's zijn opgenomen op deze pagina, alleen die van Cor en Helene. Het graf van Cor was een dag later ook klaar. Ze hadden het werk goed uitgevoerd en ik heb ze voor 5 graven 10.000 gulden betaald en geen cent meer, alhoewel de vrouw toch begon te klagen over het zware werk en de moeite en zelfs de 'gevaren' van slangen en insekten.....

graf magraf ma 2graf pagraf pa 2

De complete serie foto's is opgenomen in een foto album van de vakantie in Suriname 97